Какво искате да знаете за алайнерите Invisalign?

Ние, от „Воева дентал“ осъзнаваме, че често впечатлението и обратната връзка от нашите пациенти е сред най-полезната информация. Във видеото можете да гледате какво споделят момиче на 11г. и нейната майка – наши пациенти, за носенето на алайнери. Полезна подобна информация можете да прочетете и в публикацията.

Имате въпрос? Свържете се с нас

Как работят алайнерите и какъв е процесът по изработка и носене?

Прозрачните алайнери, като тези на Invisalign, са направени, за да изправят зъбите ви и променят захапката ви. Те оказват налягане върху зъбите и ги преместват в правилната посока. За разлика от брекетите – те могат да се свалят (и е задължително да го правите, когато се храните), като е нужно средно за денонощието да се носят, около 20-22 часа общо.

Първата стъпка от стартирането на вашето лечение с алайнери е ортодонтския анализ. В клиниката „Воева дентал“ това се извършва с най-съвременната технология – скенерът iTero 5D NiRi, който е подходящ дори за бременни и малки деца. Допълнително ще е нужно да направите рентгенови снимки, за които лекарите в клиниката ще ви информират, тъй като е нужно да се види и кореновата система на вашите зъби.

Щом ортодонтският анализ е готов сте готови за втората стъпка – обсъждане на плана на лечение. Можете на живо да видите какви промени се очаква да настъпят вследствие носенето на алайнери. И – да преминете към поръчка.

Изработката на вашите алайнери не отнема много време, в рамките на около 2 седмици ще получите първите чифтове. Следва да посетите клиниката, за да се извърши процедурата по монтаж на атачмънтите (малки „пъпчици“, които са почти невидими на вашите зъби, но са изключително нужни за правилното движение на зъбите ви) и слагането на алайнеритите.

Колко време трае лечението?

Времетраенето е различно за всеки пациент и зависи от подредбата на зъбите и захапката. Ясно е, че колкото по-неправилно подредени са зъбите и колкото по-голяма намеса в състоянието на захапката е нужно, толкова по-продължително ще е лечението. Средното такова е около 12 до 18 месеца, което е със сигурност по-малко от нужното време при лечение с брекети.

В процеса на лечение е възможно да се промени планът на лечение, затова ви съветваме да не се фокусирате върху точно време, а по-скоро върху крайния резултат, към който се целите.

Почистване на алайнерите

Една от най-полижителните страни на алайнерите е това, че те се свалят. Разбира се, това налага и почистване. Най-добрият начин да почистите алайнерите е, като поддържате и устата си чиста. След хранене изплаквайте, винаги при възможност почиствайте зъбите с конец и душ за уста. Самите алайнери можете освен да изплаквате с вода, да измивате и със сапун. При изпускане – можете да използвате от разтворимите таблетки за почистване на зъбни протези, например. Като цяло – процесът по почистване е лесен и с него се справят и децата.

Боли ли носенето на алайнери?

Усещането за болка е субективно. Повечето от пациентите не се оплакват от болка, по-скоро от временна чувствителност и лек дискомфорт при смяната на алайнерите, която отминава в рамките на ден-два след смяната и е възможно да се появи отново при новата смяна. Като цяло процесът по носене на алайнери е безболезнен и сравнително лек.

Нужно ли е да посещавам често кабинета на ортодонта?

Посещенията в клиниката не са чести, и все пак е нужно през определен период от време да посещавате вашия ортодонт, за да се увери и той, и вие, че лечението се развива по план. Ако усетите, че някой атачмънт е паднал – свържете се с лекаря, за да разберете дали и кога е нужно да посетите кабинета с цел поставяне на нов. Тук е и моментът да ви посътветваме с доза внимание да изберете вашия лекар, тъй като лечение на захапката се случва само след консултация и анализ, извършен от ортодонт. Зъболекари, които предлагат носене на алайнери – могат само да подредят зъбите, до колкото е възможно това с неизлекувана захапка.

Сега е и моментът да споменем, че не трябва да прибързвате с изхвърлянето на стария чифт алайнери. При изгубването на настоящия можете временно да носите предишния, докато се свържете с вашия ортодонт. Също така е полезно да се пазят, ако се наложи лекарят ви да свери етап от лечението по тях.

Нужни ли са някакви процедури в процеса на лечение?

В зависимост от състоянието на зъбите – възможно е в процеса на лечение да се извършва периодично т.нар. IPR, което представлява съвсем леко и безвредно за вашите зъби изпилване на най-горния слой с цел освобождаване на малко място за предподредба. Пациенти, които са носили алайнери, но не им е извършван IRP (а е имало нужда от такъв) може да не са очаровани от новата подредба на зъбите и затова ви съветваме, ако в момента сте в процес на носене на алайнери и не сте коментирали подобна процедура с вашия лекар – попитайте за всеки случай дали е нужно да се извършва на определени етапи.

Какво следва след приключване на лечението?

Ако вашите зъби са неправилно подредени и/или имате неправилна захапка, това е, защото сте генетично предразположени да бъде така. Това е и причината вашето лечение да завършва с финален сет алайнери, т.нар. „ретайнери„, които следва да носите всяка нощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да изключите бисквитките от настройките на вашия браузър.